Vogelopvang Soest weer open

Vogelopvang.jpg

Na een paar weken sluiting kan de Vogelopvang van DierenZorg Eemland in Soest weer open. De opvang was de afgelopen weken uit voorzorg gesloten voor NVWA-onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van het vogelgriepvirus. Nu is de Vogelopvang officieel vogelgriepvrij verklaard en gaat vanaf donderdag 30 september weer open.

Het waren zware weken voor de Vogelopvang Soest. In augustus werden een paar jonge watervogels ziek en de symptomen leken op vogelgriep. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) werd ingeschakeld en de opvang uit voorzorg gesloten.

Een aantal watervogels op het veld bij de Vogelopvang bleken inderdaad vogelgriep te hebben. Deze dieren zijn geëuthanaseerd. Daarop volgde verder NVWA onderzoek, dat een paar weken later herhaald werd. Uit beide onderzoeken bleek dat er geen vogelgriepvirus meer aanwezig is. De Vogelopvang kan op donderdag 30 september de deuren weer openen.

Deskundig optreden
Vogelgriep is een zeer besmettelijke ziekte die vooral jonge vogels raakt. Ineke Westerhof, gespecialiseerd in vogels en als vaste dierenarts aan de Vogelopvang verbonden: ‘Gelukkig bleef de omvang hier beperkt, mede dankzij het snelle herkennen en adequate optreden van de professionals bij de opvang.’ De schrik zit er wel flink in. In het bijna vijfentwintigjarige bestaan is dit de eerste keer dat de opvang gesloten moest worden vanwege de vogelgriep op eigen terrein.

Lucienne Schuyt, beheerder van de Vogelopvang: ‘Onze vaste en vrijwillige medewerkers staan altijd klaar om dieren te helpen. Dat we geen vogels mochten toelaten, terwijl we wel meldingen kregen over vogels in nood, was ongelofelijk zwaar voor iedereen. Ook de dierenambulances uit de regio konden geen vogels meer ophalen, omdat deze niet bij de opvang terecht konden.

We zijn dan ook heel opgelucht dat we weer open mogen. Allereerst natuurlijk voor de vogels die onze hulp nodig hebben.’

Vogels weer welkom
De Vogelopvang en de op hetzelfde terrein gelegen Konijnen- en Knaagdierenopvang zijn vanaf donderdag dus weer open. De dierenambulances in de regio rijden dan ook weer voor vogels in nood. Uit voorzorg blijft de opvang wel alle vogels buiten controleren op mogelijke symptomen alvorens ze naar binnen gebracht mogen worden. 

Over vogelgriep
De vogelgriep is een ziekte die met name voor jonge vogels dodelijk is. Oudere vogels hebben meestal voldoende weerstand opgebouwd en worden niet of nauwelijks ziek. De vogelgriep komt ieder jaar voor. Vooral voor vogels die in grote groepen samenleven, zoals bij pluimveehouderijen, zijn uitbraken van vogelgriep gevaarlijk. De NVWA onderzoekt vermoedens van vogelgriep en beslist over de te nemen maatregelen.  Meer informatie over vogelgriep: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding.

Hartelijke groet.

Namens het bestuur van DierenZorg Eemland

© 2018 DierenZorg Eemland

Steun ons

Steun DierenZorg Eemland. Namens de dieren, bedankt!

Kom in contact

Dierenambulance

Telefoon 06 - 538 60 600

7 dagen per week, 24 uur per dag (tussen 22.00 en 8.00 uur alleen voor noodgevallen).

Dierentehuizen

Dierentehuis 't Hart
voor Honden en Katten
Eemweg 2d
3764 DG Soest

Telefoon 035-6013583
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

› Bekijk onze openingstijden


Vogelopvang Soest & Konijnen- en Knaagdierenopvang Eemland
Eemweg 2e
3764 DG Soest
 
Telefoon 035-6032844

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

› Bekijk onze openingstijden

HondenZorg voor Ouderen

Telefoon: 06 - 48916026

Secretariaat

Stichting DierenZorg Eemland
Eemweg 2d
3764 DG Soest

Telefoon: 035 - 601 2501
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag/dinsdag: 9:00 – 12:00u
Woensdag/donderdag: 9:00 – 12:00u / 14:00 – 16:00u
Vrij: GESLOTEN